Ашваганда – доказаните ползи

Ашвагандата е широко призната като мощен адаптоген и отдавна е част от аюрведичните и холистичните здравни режими. Тази билка помага на организма да се адаптира към различни стресови фактори и е нетоксична. В резултат на това тя предлага много ползи за здравето.

Фитохимикали
Ашваганда е лечебно растение, което съдържа няколко съединения, които са полезни за организма. Тези съединения се наричат фитохимикали. Те включват анолиди, които са прекурсори на хормоните. Ашваганда се счита за адаптогенна билка, което означава, че може да увеличи ефекта си, когато активността е ниска, и да блокира прекомерната стимулация, когато активността е висока. Скорошни проучвания са установили, че екстрактът от ашваганда може да намали нивата на холестерола, натрия и триглицеридите. Установено е също, че ашваганда има антиканцерогенно действие, като намалява нивата на междуклетъчния фактор на туморната некроза (ITN-F).

Управление на стреса
Ашваганда е член на семейството на адаптогените растения и има многобройни ползи за организма. Известна е още като индийски женшен и зимна череша. Корените и плодовете ѝ се използват като лечебни средства. Най-забележителното от тях са нейните свойства за намаляване на стреса.

Имуномодулация
Скорошни изследвания са установили, че ашвагандата благоприятства имунната функция. Нейният високопотентен екстракт в ниски дози подобрява функциите както на вродената, така и на адаптивната имунна система. Тези системи са свързани с различни биохимични процеси в организма и тези ефекти имат значение за цялостното здраве.

Сън
Като билково средство за сън ашваганда се използва от много култури в продължение на хиляди години. Името ѝ съчетава две санскритски думи: „ашваганда“ и „мирис“. Смята се, че силната ѝ миризма, наподобяваща миризма на кон, има успокояващ ефект върху организма. Като адаптоген тя помага на организма да се адаптира към хроничния стрес, както физически, така и психически. В резултат на това ползите от ашваганда за съня са широко признати.

Диабет
Неотдавнашни проучвания установиха, че ашваганда може да има ползи за борбата с диабета. Доказано е, че тази билка намалява нивата на кръвната захар при плъхове и подобрява инсулиновата чувствителност при хора с диабет тип 2. При диабет глюконеогенните ензими (ензими G6) се увеличават, което води до хипергликемия. Освен това екстрактите от листа и корени на ашваганда подобряват усвояването на глюкоза в скелетни миотуби по дозозависим начин. Той също така стимулира секрецията на инсулин от клетките на панкреаса.

Хипотиреоидизъм
Проучванията показват, че ашваганда може да има положително въздействие върху щитовидната жлеза, включително да нормализира нивата на Т3 и Т4. И двата хормона са от съществено значение за производството на енергия в организма, а също така спомагат за изгарянето на мазнините. Тези ефекти правят ашвагандата полезна за лечение на хипотиреоидизъм.

Астма
Растението ашваганда има много ползи за хората с астма. Смята се, че то отпуска мускулите на дихателните пътища и намалява възпалителните имунни реакции. Смята се, че има и общи свойства за намаляване на стреса.

Подобрява функцията на щитовидната жлеза
Ашваганда е билково средство, което може да подобри функцията на щитовидната жлеза. Хормоните на щитовидната жлеза помагат за регулиране на метаболизма на цялото тяло. Един от най-важните е Т3, който регулира производството на енергия в митохондриите. Този процес ни дава енергия и спомага за изгарянето на мазнините. Освен това хормоните на щитовидната жлеза могат да повлияят на настроението и концентрацията ни. Доказано е, че ашваганда намалява нивата на TSH при субклиничен хипотиреоидизъм или повишено ниво на TSH без явна дисфункция на щитовидната жлеза. Тя спомага за стабилизирането на хормоните на щитовидната жлеза и регулирането на техните нива, поради което е толкова полезна.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *