Как да спите по-добре – прости съвети, които ще ви помогнат

Да се ​​научите как да спите по-добре е просто, но важно умение. Има много прости промени в начина на живот, които можете да направите, за да подобрите качеството на съня си през нощта. Един от най-важните е да поддържате последователен график за себе си. Опитайте се да се събуждате по едно и също време всеки ден. Това ще ви помогне да влезете в редовен цикъл на сън и да заспите по-бързо.

Друга проста промяна, която можете да направите, е да промените модела си на дишане. Ако сте склонни към неспокоен сън, опитайте да се съсредоточите върху бавно, равномерно дишане. Техниката 4-7-8 включва вдишване за четири секунди, задържане за седем секунди и бавно отпускане за осем секунди. Този модел на дишане трябва да поддържа сърдечната честота под 60 удара в минута.

Друг съвет, свързан със съня, е да ограничите приема на кофеин. Кофеинът може да остане във вашата система с часове, което затруднява съня. Затова е най-добре да избягвате кафето поне половин час преди лягане. Избягването на кофеина преди лягане също помага за подобряване на качеството на съня ви. Според базирания в Лос Анджелис специалист по съня, Майкъл Дж. Броус, пиенето на кафе шест часа преди лягане ще наруши съня ви с до един час.

Друг полезен съвет е да ставате от леглото в точно определено време всеки ден. Това ще ви помогне да се отпуснете и да се отпуснете. Също така е най-добре да ставате поне 20 минути след вечеря. Избягвайте алкохола или кофеина вечер, тъй като те ще попречат на съня ви и ще ви накарат да се събудите посред нощ, когато ефектът му изчезне. Ако е възможно, ограничете приема на течности през нощта, тъй като ходенето до тоалетната ще прекъсне съня ви.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.