Как да спите по-добре – прости съвети, които ще ви помогнат

Да се ​​научите как да спите по-добре е просто, но важно умение. Има много прости промени в начина на живот, които можете да направите, за да подобрите качеството на съня си през нощта. Един от най-важните е да поддържате последователен график за себе си. Опитайте се да се събуждате по едно и също време всеки ден. Това ще ви помогне да влезете в редовен цикъл на сън и да заспите по-бързо.

Друга проста промяна, която можете да направите, е да промените модела си на дишане. Ако сте склонни към неспокоен сън, опитайте да се съсредоточите върху бавно, равномерно дишане. Техниката 4-7-8 включва вдишване за четири секунди, задържане за седем секунди и бавно отпускане за осем секунди. Този модел на дишане трябва да поддържа сърдечната честота под 60 удара в минута.

Друг съвет, свързан със съня, е да ограничите приема на кофеин. Кофеинът може да остане във вашата система с часове, което затруднява съня. Затова е най-добре да избягвате кафето поне половин час преди лягане. Избягването на кофеина преди лягане също помага за подобряване на качеството на съня ви. Според базирания в Лос Анджелис специалист по съня, Майкъл Дж. Броус, пиенето на кафе шест часа преди лягане ще наруши съня ви с до един час.

Друг полезен съвет е да ставате от леглото в точно определено време всеки ден. Това ще ви помогне да се отпуснете и да се отпуснете. Също така е най-добре да ставате поне 20 минути след вечеря. Избягвайте алкохола или кофеина вечер, тъй като те ще попречат на съня ви и ще ви накарат да се събудите посред нощ, когато ефектът му изчезне. Ако е възможно, ограничете приема на течности през нощта, тъй като ходенето до тоалетната ще прекъсне съня ви.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *