Първата нужда на човека – здравето

Здравето е първата и най-естествена нужда на човека. Всеки разумен човек ще се съгласи, че това твърдение е очевидно: да сте здрав е по-добре от това да сте болен. Ако не сте здрав, всичко останало не е важно. Често възприемаме здравето като даденост, като нещо, което се разбира от само себе си. Приемаме за нормално да се грижим за нещата, които ни обкръжават и много често отлагаме за утре грижата за собственото си здраве.

Впрочем все по-трудно се оказва да запазим здравето си в агресивната обкръжаваща среда с лоша екология, стрес, некачествено хранене и др.

Ето няколко факта от Русия:

– Средната продължителност на живота при мъжете в Русия е 59 години, а при жените – 72 години, което е значително по-малко от другите страни.

– Процентът абсолютно здрави хора непрекъснато намалява и сега е 7-8% от цялото население, а здравите деца са не повече от 4-6%. Повече от 100 млн. Руснаци се отнасят към категорията „условно здрави”.

– Към 60% са хората в състояние „преди заболяване”.

– От руснаците, навършили пълнолетие до 2002г., до 60 години ще доживеят не повече от 58% от мъжете. Една трета от населението умира в работоспособна възраст.

– За последните 10 години средно по физиологични показатели мъжете са се състарили със 7-8 години, а жените с три години.

– Проблемът за съхраняване на здравето е толкова актуален, че вече го признават на държавническо ниво. По различни оценки числеността на населението в Русия към 2004 г. е можело да се намали два пъти, а това би поставило под заплаха самата възможност за съществуване на държавата. В началото на ХХ век руските учени са изчислили, че за нормалното съществуване на страната през ХХI век числеността на населението трябва да бъде не по-малко от 500 млн. души. Сега населението на Русия е три пъти по-малко, отколкото е необходимо.

Но най-важното е, че не става дума за населението, а за нашето здраве. И тук възникват въпросите: „Кой е виновен?” и „Какво да правим?”

Свикнали сме, че нашето здраве зависи от някого, а не от самите нас. Свикнали сме да отдаваме всичко на съществуващите проблеми на здравеопазването и на комерсиализацията на медицината. Тези проблеми наистина съществуват, но научните изследвания доказват, че 15-20% от здравето на съвременния човек се определят от работоспособността на здравната система, а 80-85% от здравето на човека се обуславя от качеството на живот, състоянието на околната среда, пълноценността на храненето (т.е. доколко добре човек сам се грижи за своя оргнизъм). С други думи 80% от нашето здраве зависят от самите нас. И тук много важна роля играе храненето.

Човек е това, с което се храни. Изследвания на Световната Здравна Организация, проведени през последните 30 години показват, че в европейските страни около половината смъртни случаи на хора на възраст до 65 години са предизвикани от болести, свързани с неправилното хранене. Смята се, че правилното хранене е практически единственото средство, способно да удължи човешкия живот с 25-40%.

Какво ядем?

Хипократ е казал: „Нека твоята храна бъде твоето лекарство”. Всички знаем, че за да бъдем здрави и красиви трябва да се храним добре. Но какво означава добро хранене знаят малцина от нас. Хранителните вещества, които се съдържат в храната имат способността да поддържат и увеличават нашите жизнени сили. За нормалната работа на целия организъм са необходими над 600. Човешкият организъм произвежда сам много малка част от тях, всички останали постъпват с храната.

Но проблемът е в това, че в съвременните условия е невъзможно с храната да се получат всички необходими вещества! Невъзможно е поради следните причини:

– Физическата активност на съвременния човек е значително намалена (енергозагубите са намалени до 200 килокалории, почти два пъти), а стресът и пренатоварването на човешкия организъм, утежнени от екологично неблагоприятната среда съществено са се увеличили. Това означава, че количеството поглъщани хранителни вещества трябва значително да се увеличи, а калорийността и количеството храна да се намали.

– В процеса на приготвяне и технологична обработка на храната повечето хранителни вещества се разрушават и да получим необходимото количество витамини и минерали става все по-трудно.

Образува се затворен кръг. Невъзможно е да се върнем към предишната физическа активност, защото тогава няма да имаме време за работа и за семейството си. Да променим за миг екологията и да се избавим от стреса също е невъзможно, защото това не засиви от нас. Да поглъщаме повече храна категорично не трябва, защото това влиза в противоречие с нашите енергозагуби и принципно не решава проблема.

Например за запълване на дефицита на витамин C е неоходимо да изяждаме поне 15 портокала, 12 лимона или 42 средно големи домата на ден. Дозата на витамин Е за едно денонощие е два литра зехтин, на селен – 16 яйца или 160 банана! И това съвсем не е пълния списък на всички необходими микроелементи. Ако човек е имал напрегнат ден тези норми общо взето трябва да се утроят! Да се обърнем към медицината? Но към лекарите се обръщаме, когато проблемът се е задълбочил. И освен това съвременната традиционна терапия вече не дава желаните резултати. Организмът ни е претоварен с лекарства. Все по-често хората се обръщат към същите тези лекари с усложнения от страничните действия на медикаментите. И освен това предписването на огромни количества лекарства е необосновано! Може и без тях.

Водещи световни специалисти смятат, че най-ефективният начин за решаване на проблема е широкото използване в практиката на биологично активни добавки (БАД).

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *