Домашни средства за възпалено гърло

Билковите чайове са чудесен лек за възпалено гърло. Те съдържат антимикробни съединения и могат да облекчат болката и възпалението на болното гърло. Чаят от мента, например, има антибактериални и антивирусни свойства. Ментата също има охлаждащ ефект, който може да помогне при болки в гърлото. Можете също да добавите етерично масло от мента към вода за уста или чай, за да успокоите болката.

Медът също е страхотен лек за възпалено гърло. Антиоксидантите и витамините в меда могат да помогнат в борбата с инфекциите и да осигурят облекчение. Медът обаче не трябва да се дава на бебета и деца под 1 година, тъй като те нямат достатъчно чревни бактерии, за да го преработят. Друг страхотен домашен лек е пилешката супа, която съдържа както антиоксиданти, така и противовъзпалителни свойства. Освен това осигурява важни хранителни вещества и хидратация, които са ключови за по-бързото възстановяване.

Гаргара със солена вода е друго добро средство. Това може да бъде просто лекарство за възпалено гърло и е безопасен и ефективен начин за убиване на бактерии. Лесно се приготвя, като смесите чаша вода с половин чаена лъжичка сол и правите гаргара за няколко минути. Добавянето на мед към водата също ще помогне за намаляване на подуването и ще успокои възпаленото гърло.

Топлият бульон също е чудесен домашен лек за възпалено гърло. Внимавайте обаче да изберете бульон, който не е прекалено горещ. Избягвайте гъсти супи, тъй като те ще влошат болката. Друго ефективно домашно лекарство е гаргара със солена вода, която убива бактериите и помага за разхлабването на слузта. Можете също така да използвате ябълков оцет за гаргара, който съдържа оцетна киселина, която се бори с бактериите.

Друг естествен лек за възпалено гърло е куркумата. Куркумата е страхотен антисептик и е ефективна срещу болки в гърлото. Можете също да опитате гаргара с куркума. Облекчава болката и дразненето на гърлото. За да направите гаргара с куркума, просто добавете щипка в чаша гореща вода и направете гаргара. Ще подейства при възпалено гърло и може да ви помогне да се върнете към нормалното.

Друг домашен лек за възпалено гърло е гаргара със солена вода. Това лекарство е просто и ефективно. Правете гаргара със смес от солена вода, за да успокоите гърлото. Решението е топло и успокояващо. Това решение ще ви помогне да се възстановите по-бързо. Ако не сте сигурни кое е най-доброто лекарство за вашето възпалено гърло, говорете с вашия лекар, преди да опитате нещо ново.

Друго ефективно лекарство за възпалено гърло е водородният прекис. Той убива бактериите в устата и гърлото и също така стимулира имунната система. Трябва обаче да избягвате поглъщането на разтвора. Гаргарата с този разтвор не трябва да се прави повече от 90 секунди. Това лекарство не трябва да се използва от бременни и кърмещи жени. Медът също е ефикасно средство за лечение на възпалено гърло. Медът е антибактериален и може да помогне в борбата с инфекциите. Можете да го използвате за гаргара с вода или да го смесите с лимонов сок или ябълков оцет.

Овлажнителят може да бъде полезен при възпалено гърло, тъй като помага за овлажняване на въздуха и предотвратява изсушаването му. Друго средство е да приемате лекарства за болка без рецепта. Но аспиринът може да бъде опасен за децата, така че не забравяйте да се консултирате с лекар, преди да го приемете. Като алтернатива можете да пиете чай от карамфил или зелен чай. Естествените му антибактериални свойства го правят ефективно решение при възпалено гърло.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *