Какви са ползите от ОМЕГА 3?

Има много ползи от консумацията на омега 3. Не само намалява възпалението, но също така намалява риска от сърдечни заболявания, помага за предотвратяване на стареенето на кожата и ви помага да постигнете целите си за отслабване. Въпреки това, не всеки има способността да преобразува ALA в пълни омега-3. Ето защо е най-добре да приемате добавка, за да сте сигурни, че получавате всички предимства.

Намалява възпалението
Ново проучване показа, че омега-3 мастните киселини могат да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Изследователи от изследователската организация VITAL са изследвали 1561 здрави участници и са ги разпределили в четири различни групи. Едната група получава само рибено масло, докато другите две приемат комбинация от рибено масло и витамин D. Четвъртата група получава плацебо. След това изследователите измерват нивата на омега-3 мастни киселини и протеини в кръвта на участниците. Резултатите показват значително намаляване на случаите на инфаркти и инсулти.

Освен това омега-3 мастните киселини имат положителен ефект върху липидните профили и възпалителните биомаркери. Някои проучвания дори показват, че приемът на омега-3 подобрява инсулиновата функция, глюкозния толеранс и нивата на адипонектин. Въпреки това са необходими дългосрочни последващи проучвания, за да се потвърдят тези открития.

Намалява риска от сърдечни заболявания
Консумирането на диета, богата на плодове и зеленчуци, може да помогне за намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания. Това е един от най-важните здравословни навици, които можете да приложите. Лошата диета може да доведе до много здравословни проблеми, включително стрес, дехидратация, тютюнопушене и излишни килограми. Ако също така не се упражнявате достатъчно, това може да увеличи риска от развитие на сърдечно заболяване. Освен това, лошата диета може да доведе до високи нива на хомоцистеин в кръвта, което увеличава риска от сърдечни заболявания.

Упражнението също може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Според Националния институт по рака минимум 150 минути умерена физическа активност седмично могат да намалят риска от сърдечни заболявания с около 25%. Тази сума може да бъде постигната чрез ходене, джогинг, колоездене, танци и плуване.

Намалява стареенето на кожата
Омега 3 рибеното масло има противовъзпалителни свойства и помага за намаляване на появата на бръчки. Той също така насърчава състава на липидите в кожата и помага да я поддържате хидратирана. Освен това поддържа здравето на сърдечно-съдовата система. Важно е да консумирате адекватни количества омега 3 рибено масло във вашата диета.

Тези полезни мастни киселини подпомагат здравето на кожата чрез въздействие върху клетъчната мембрана. Клетъчната мембрана действа като бариера срещу вредни вещества и като проход за отпадъчни продукти и хранителни вещества. Те са отговорни за способността на кожата да задържа влага, което води до по-мека кожа без бръчки.

Помага ви да постигнете целите за отслабване
Ако сериозно искате да постигнете целите си за отслабване, трябва да знаете как да регулирате приема на калории и макронутриенти. Твърде много калории могат да доведат до натрупване на телесни мазнини, така че не забравяйте да планирате храненията си по съответния начин. Важно е да запомните, че различните хора имат различни нужди от телесни мазнини и калории.

Помага за зрението
Омега 3 мастните киселини са от съществено значение за развитието и функционирането на ретината. Те се намират в мазната риба и други източници на омега-3 мастни киселини. Въпреки това, омега 3 мастните киселини не се произвеждат от тялото. Ето защо е важно за нас да получаваме достатъчно от тези мастни киселини от нашата диета.

Според проучвания, приемането на дневна добавка от 252 mg DHA и 60 mg EPA води до 4% подобрение на зрението. 90-дневна добавка DHA също подобрява зрителната острота при хора с правилно зрение. Смята се, че високите концентрации на DHA в ретината са отговорни за високата пространствена острота и цветното зрение. В допълнение, нивото на DHA е необходимо за развитието на областта на фовеята в ретината.

Помага при регулиране на теглото
Омега 3 мастни киселини, известни също като дълговерижни омега-3 полиненаситени мастни киселини (LC-PUFA), могат да помогнат за намаляване на затлъстяването. Според изследване на Института Линус Паулинг към Държавния университет на Орегон и Службата за хранителни добавки, омега-3 мастните киселини могат да намалят нивата на телесните мазнини. Друго проучване установи, че морска формула на базата на Омега-3 PUFA, наречена Omega3Q10, може да намали нивата на холестерола и кръвното налягане при по-възрастни хора.

При хората омега-3 могат да имат важни ползи за хора с метаболитен синдром, синдром, който увеличава риска от инфаркт и инсулт. Този синдром се причинява от повишена кръвна захар, високо кръвно налягане и прекомерна коремна мазнина. Омега-3 добавките могат да намалят тези рискови фактори при хора с метаболитен синдром и да им помогнат да отслабнат.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *