Обсесивно-компулсивно разстройство

Ако се чудите как да лекувате ОКР, първото нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с лекар. Докато някои хора не се нуждаят от лекарства за лечение на това разстройство, други могат да се възползват от приема на лекарства с рецепта. Приемането на лекарства според указанията ще ви помогне да управлявате симптомите си и да избегнете странични ефекти. Също така е важно да не спирате приема на лекарството, защото това може да предизвика симптоми. Трябва също да обърнете внимание на всички предупредителни знаци, които може да изпитате. Освен това трябва да създадете план предварително, ако симптомите започнат да се връщат. Друг полезен съвет е да се присъедините към група за подкрепа за хора със същото заболяване.

Психотерапията също е вариант за лечение на ОКР. Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) се фокусира върху това да помогне на хората да разпознаят принуди и мании и да се научат да ги избягват. Терапията за предотвратяване на експозиция и отговор (ERP) е един вид когнитивно-поведенческа терапия, за която е установено, че помага на пациентите да намалят симптомите на ОКР. В допълнение, тази терапия включва постепенно излагане на пациентите на ситуации, предизвикващи симптоми.

В допълнение към разговорите със семейството и приятелите за техните притеснения, психолозите често провеждат психологическа оценка. Тази оценка включва определяне дали симптомите на ОКР са верни или не и преглед на психическото и физическото състояние на пациента. Използвайки диагностични критерии от Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-5), психологът може да е в състояние да потвърди дали разстройството съществува. Обикновено се провежда и физически преглед, за да се изключат всякакви физически проблеми, които биха могли да допринесат за симптомите.

Терапията е съществена част от лечението на ОКР и може да ви помогне да преодолеете разстройството и да живеете нормален живот без натрапчивите мисли и симптоми. Има няколко вида терапия, но най-разпространената е когнитивно-поведенческата терапия. В зависимост от тежестта на вашето състояние може да се наложи да опитате повече от една техника, за да намерите правилната за вас.

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е често срещан избор за тези, които страдат от ОКР. Той е много ефективен при лечението на това състояние и може да ви помогне да развиете нов начин на мислене и да замените негативните мисли с по-здравословно поведение. Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) се фокусира върху мислите, чувствата и поведението на клиента, които са засегнати от ОКР.

Има много начини за лечение на ОКР, включително психотерапия, естествени лекарства и холистични техники. При леки случаи можете дори сами да използвате тези методи. Психотерапията е чудесно лечение от първа линия и може да се комбинира с лекарства, ако е необходимо. Въпреки това, ако страдате от тежко ОКР, може да се нуждаете от помощта на психиатър.

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) също е насочена към убеждението на индивида, че принудата и ритуалите са необходими. Хората с ОКР са склонни да мислят, че това поведение им пречи да правят лоши неща. Това убеждение ги кара да бъдат тревожни.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *