Остеопороза

Остеопороза (лат. Osteoporosis) – заболявяне свързано с повреждане (изтъняване) на костната тъкан, водещо до счупване и деформация на костите.

Причини и симптоми

Костите с възръстта изтъняват и губят плътността си. Частично това се обяснява така – след 35 години калцият се усвоява по-малко, костите стават крехки, което води до по-чести счупвания. Това е свойственно за всички, но у някой хора е изразено особено силно и води до остеопороза. Всред всички фактори, осигуряващи здравината на скелета централно място заема съотношението калций и магнезий. Когато количеството на магнезия в кръвта пада, бъбреците везстановяват равновесието, удържайки по-малко калция. Когато концентрацията на магнезий се увеличава, бъбреците извеждат по-малко калций. По тази причина на организма преди всичко му е необходимо магнезий и витамин В6, който спомага за задържането на магнезия в клетките.

Остеопорозата поразява целия скелет, но най-вече костите на бедрата, ръцете и прешлените. Дори и слаб удар (например при падане на улицата) може да доведе до счупване. С най-големи последици е счупването в областта на бедрената шийка. Жените при менопаузата губят бързо костна маса и са най-застрашени от болестта. При мъжете се среща четири пъти по-малко. Обикновено след 60 години настъпват първите счупвания в областта на гръбначните прешлени. Един или повече прешлени се сплескват, появява се гърбица, болки в гърба и намаляване на ръста. След изгубването на костната тъкан може да се направи твърде малко, но по-рано може да се предотврати.

За профилактика на остеопорозата се назначават естрогени. За да се запази здравината на костите помага също балансирана диета, богата на калций и редовни физически упражнения. Рискът от остеопороза се увеличава при пушене и употреба на алкохол.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *