Помага ли псилоцибинът при депресия?

Съединението псилоцибин се намира в магическите гъби и се използва като лекарство от хиляди години. Според Националния институт по психично здраве (NIMH), проучванията показват, че съединението може да намали симптомите на депресия. Съединението се използва и за лечение на животозастрашаващи заболявания като рак. Въпреки това, има някои опасения относно псилоцибина.

По-ранни проучвания показват, че терапията с псилоцибин подобрява клиничните резултати и мозъчната активност на участниците. Резултатите също бяха възпроизведени в две проучвания, което показва, че лечението може да има ефект върху неврохимичните процеси в мозъка и да помогне на хората да се борят с депресията. Въпреки че са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърдят тези констатации, констатациите са окуражаващи и предполагат, че терапията с псилоцибин може да бъде ценна възможност за лечение на хора, страдащи от депресия.

Едно проучване установи, че псилоцибинът повишава свързаността в мрежата на мозъка по подразбиране, която е отговорна за контролирането на емоциите. Това може да обясни връзката между депресията и наличието на негативни мисли. Въпреки това е важно да се отбележи, че проучването е ограничено по отношение на броя на пациентите.

Проучването установи, че псилоцибинът помага на хората с депресия, като отваря лобовете на мозъка. Изследователите открили, че веществото улеснява по-големите връзки между мозъчните региони, което от своя страна помага на хората да преодолеят свързаното с депресията преживяване. Това откритие сочи към общия механизъм на психеделиците, който може да включва нулиране на фиксирани модели на мислене.

Изследването установи също, че лечението с псилоцибин значително намалява модулността на мозъчната мрежа при пациенти с TRD, което означава глобално увеличение на интеграцията на мозъчната мрежа. В допълнение, проучването установи също, че BDI резултатите са значително свързани с модулността след лечението.

Изследователите са използвали двойно-сляпо проучване, за да сравнят ефектите на псилоцибин върху голямо депресивно разстройство. В първия опит на пациентите са дадени 10 милиграма псилоцибин, а във втория опит са взели 25 милиграма. Те бяха заслепени за дозите и бяха подложени на функционален магнитен резонанс (fMRI) тестове преди и след всяко лечение. Пациентите също попълниха описа на депресията на Beck преди и след лечението с псилоцибин.

Въпреки потенциала за странични ефекти, псилоцибинът е безопасен за приемане. Проучванията показват, че има положителен ефект върху настроението и себеизразяването. Хората, които редовно приемат псилоцибин, съобщават за повишено ниво на щастие. Тези открития са обещаващи и науката продължава да се развива.

Псилоцибинът се свързва с депресията в продължение на много години и сега експертите проучват дали може да помогне при депресия в дългосрочен план. Скорошно проучване, публикувано в Journal of Psychopharmacology, установи, че псилоцибинът може значително да намали симптомите на депресия и да подобри психичното здраве.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *