Разумно под слънцето

Независимо къде сте избрали да прекарате отпуската си тази година, не бива да пренебрегвате правилата за събиране на здравословен естествен загар. Защото бронзовата кожа може да изглежда жизнена, атрактивна и да ви носи самочувствие още месеци напред, но само при едно условие: да бъдете разумни на плажа! Обратното означава проблем. Доказано е, че прекомерното излагане на слънце може да причини рак на кожата. Как? Ултравиолетовите лъчи увреждат ДНК молекулите в клетките, които ако не загинат или не бъдат изхвърлени от организма, могат да се превърнат в ракови клетки.

Зачервяване, болка, опъване на кожата? Това е сигурен признак, че сте прекалили със стоенето под палещите слънчеви лъчи. Научното обяснение за това състояние е, че когато откритите части на човешкото тяло са изложени на повече ултравиолетова светлина, отколкото меланинът в кожата може да абсорбира, тя изгаря. И обикновено твърде късно разбираме това – едва когато усетим болезнения дисконфорт. Причината за зачервяването на кожата ни е, че след като ултравиолетовите лъчи са увредили някои клетки, организмът ни изпраща голямо количество кръв към засегнатото място, за да компенсира вредата. Тоест научаваме, че имаме проблем, едва след като тялото ни вече е започнало само да се лекува.

Проблемът със слънчевото изгаряне и неприятните последици от него е толкова значим, че от няколко години насам в началото на всеки нов отпускарски сезон Европейската комисия (ЕК) обръща специално внимание на потребителите върху значението на комисияа подходящата козметика. Напомня ни да търсим продуктите, обозначени с въведената през 2007 г. по-ясна система за етикетиране на слънцезащитни мазила. На опаковките им задължително трябва да има информация за предпазване както от UVA-, така и от UVB-лъчите.

UVB-лъчите са част от слънчевото лъчение в спектъра 290-320 nm. Защитата от тези лъчи би трябвало да се измерва с помощта на разширения метод MED (минимална еритемна доза или количеството енергия, необходимо за предизвикване на зачервяване). Така измереният защитен фактор (SPF) изразява число, което показва колко по-дълго време можем да стоим на слънце след употребата на даден продукт, преди да се появи зачервяване на кожата. Минимално позволеният защитен фактор в препоръката на ЕК е SPF 6. Например: ако при излежен на слънце човек с чувствителна кожа се наблюдава зачеряване след 10 минути, то при използване на продукт с SPF 6 зачервяването ще се появи след 60 минути (6×10=60 мин.).

UVA-лъчите са част от слъчевото лъчение в спектъра 320-400 nm. Защитата от него се измерва по метода PPD (метод на запазване на пигментацията). Получената числена стойност трябва да достига най-малко 1/3 от декларирания SPF. Например ако продуктът има SPF 30, минималното PPD трябва да бъде 10 (30:3=10).

Освен чиления фактор (SPF), върху опаковката на даден продукт трябва да е изпизана с думи и съответната категория на слънцезащитата:

Ниска защита – 6 (от 6 до 9,9), 10 (от 10 – до 14,9);

Средна защита – 15 (от 15 до 19,9), 20 (от 20 до 24,9), 25 (от 25 до 29,9);

Висока защита – 30 (от 30 до 49,9), 50 (от 50 до 59,9);

Много висока защита – 50+ (над 60)

Според приетите ЕК правила слънцезащитните продукти трябва да съдържат упътване за употреба, за да се осигури нанасянето на достатъчно количество от продукта върху кожата и постигане на декларираните резултати. Принципът е следният: мазилата трябва да се нанасят в количество отговарящо на количеството, което се използва при тестовете, а именно 2 мг/кв.см. Тоест ако една чаена лъжичка поема приблизително 5 мл. продукт, за тялото на среден възрастен човек са необходими приблизително 7 чаени лъжички (около 35 мл.). Прилагането на половината от необходимото количество може да намали защитата с повече от 60 %!

Друга важна препоръка на ЕК е на етикетите да не се посочват подвеждащи твърдения като „100 % защита от UV-лъчи” или „повторно нанасяне на продукта не е необходимо при никакви обстоятелства”. Тъкмо обратното, в текстовете върху опаковката/листовката би трябвало да се включат предупреждения като: „Не оставайте твърде дълго на слънце, дори и когато използвате продукт за защита”; „Избягвайте прякото излагане на слънце на бебета и малки деца”; „Прекомерното излагане на слънце сериозно застрашава здравето”. Ако попаднете на слънцезащитна козметика, която ви обещава чудеса, без да ви предупреждава за опасностите от жаркото слънце, по-добре не я купувайте, съветват дерматолозите.

И още един съвет: преди да изберете лятната козметика, определете типа на вашата (и на близките ви) кожа. Съществуват 4 типа човешка кожа:

Тип 1 – Препоръчан фактор SPF 50+. Това са хората с много бледа кожа, със светли очи и червена коса. Почервеняват, недобиват тен и лесно изгарят. Времетраенето на естествената им защита е 5-10 мин.

Тип 2 – Препоръчан фактор SPF 30-40-50. Това са хората със светла кожа, със светли или кафява очи и руси коси. Почервеняват, рядко добиват тен и лесно изгарят. Времетраенето на естествената им защита е 10-20 мин.

Тип 3 – Препоръчан фактор SPF 15-20-25. Това са хората с по-тъмна кожа, с тъмно руса или кафява коса. Добиват умерен тен, понякога изгарят. Времетраенето на естествената им защита е 15-25 мин.

Тип 4 – Препоръчан фактор SPF 2-5-10-12. Това са хората с тъмна кожа, очи и коса. Лесно добиват тен, рядко изгарят. Времетраенето на естествената им защита е 20-30 мин.

Препоръка на специалистите е и да използвате слънцезащитни продукти само като една от многото мерки за предпазване от слънцето. Паралелно с употребата им е добре да помните следното:

  1. Избягвайте прекомерното излагане на слънце през часове, когато то е във върхова активност, т.е. между 11 и 15 часа. Незабравяйте, че и под чадъра можете да изгорите;
  2. Когато е невъзможно да останете на сянка, задължително носете шапка и леки, удобни дрехи от естествени материи. Качествените слънчеви очила са задължителни;
  3. Не оставяйте бебета и малки деца на директна слънчева светлина – тяхната кожа е много нежна и тънка, затова е по-податлива на вредното влияние на слънчевите лъчи. Винаги преди излизане на разходка ги намазвайте с плътен слой крем с висок слънцезащитен фактор и повтаряйте мазането на всеки 1-2 часа. Внимание: бебетата до 6 месеца задължително трябва да са винаги на сянка! Плажът не е подходящ за бебета, но ако все пак решите да поемете този риск, добре е да имате предвид, че няма да е достатъчен само кремът. Бебето трябва винаги да е с памучна шапчица с козерка или широка периферия на главата.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *