Недостигът на белтъчини е пагубен за косата и кожата

Недоимъкът на белтъчини в храната означава преди всичко недостиг на строителен материал за формирането на мускулатурата и на останалите тъкани в човешкия организъм: мускулите намаляват обема си, губят тонус. Заради недостиг на бетъчини често се развива анемия. Недостигът на белтъчини е пагубен и за косата, тъй като космите представляват сами по себе си белтъчни образувания. Те са изградени от трудно разтворимия белтък кератин, в състава на който влизат много големи количества сяросъдържащи аминокиселини като цистеин например.

Разбира се, лошото състояние на косата може да се дължи не само на тази причина. Други грешки в храненето също могат да окажат неблагоприятно въздействие върху нея, затова трябва да се обръща сериозно внимание на характера на храната и най-вече на пълноценността на белтъчните компоненти.

Всичко това с пълна сила важи и за състоянието на кожната повърхност. Най-горният слой на кожата – епидермисът, обеспечава нейната устойчивост и вънпния й вид, тъй като също се състои от кератин, а еластичността и значителната механична устойчивост на кожата в голяма степен зависят от съдържащите се в нея влакна, изградени от друг белтък – колаген.

Неприятното оцветяване и отокът на кожата, особено под очите и в областта на клепачите, също могат да бъдат предизвикани от нарушения в принципите на рационалното хранене.

Развитието на отоци несъмнено е способствано от недостига на белтъчини в храната и от повишената консумация на готварска сол. Затова ограничаването на солта в храната и увеличаването на белтъчините могат да бъдат полезни при лечението на много заболявания, съпроводени с отоци. Във всички случаи преди да промените характера на хранененто си, трябва да се посъветвате с лекар.

Хроничната недостатъчност на белтъчини в хранителния порцион бързо довежда и до ранни признаци на остаряване: кожата губи своята еластичност, става суха и изпръхнала, обазуват се преждевремнно бръчки, косите изтъняват и растат лошо, нарушава се менструалният цикъл, настъпва вялост. Всичко това става обяснимо, като се има предвид ролята на белтъчините при формирането на човешкия организъм. Потребността на човека от белтъчини е индивидуална, но за младите жени с идеалното тегло – около 60 кг – тя е 70–80 г на ден, като се повишава при увеличено физическо натоварване.

Най-добрите източници на пълноценни белтъчини са продуктите с животински произход: мляко, яйца, риба, сметана, сирене и др. Те съдържат относително големи количества от най-дефицитните аминокиселини – лизин и триптофан, а също сяросъдържащите аминокиселини – метионин и цистеин.

Обикновено белтъчините влизат почти винаги в различните диети за отслабване поради ниската им калоричност и ценността им за всеки организъм.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *